Austrijski Tauplitz zove hrvatske skijaše

grad-zadar.net
 

Zadar

 
Portal Zadar Zadar
Osvježeno
16:41
Stu
2018
11

Zadar › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Gospodarstvo › Austrijski Tauplitz zove hrvatske skijaše

Zadar HOSTING AKCIJA: Popust na hosting od 50%!
IZHR - Internet Znanje Hrvatske
 
 
Najnoviji videi
 
Zadar Burj Al Arab — 7 Star Hotel In Dubai — World’s Most Luxurious Hotel Burj Al Arab —…
Zadar Luxury Travel for the Rich—Best Travel Destinations in the World—5 Star Hotels and Service Luxury Travel for…
DIASPORA TV - PUTOVANJA
Zadar Milan Bandić ft. News Bar - Sude Mi Milan Bandić ft.…
Zadar Domovinski rat u animaciji HPM-a Domovinski rat u…
Riječ jeo animiranom…
Recepti
Zimska jabukovača - Zadar, grad-zadar.net Zimska jabukovača
Donosimo ideju kako sami…
POHANI ŠARAN - Zadar, grad-zadar.net POHANI ŠARAN
Pohani šaran je često…
Prirodom protiv ANEMIJE - Zadar, grad-zadar.net Prirodom protiv ANEMIJE
Anemija je vrlo čest…
Marinirane Srdele u Maslinovom Ulju - Zadar, grad-zadar.net Marinirane Srdele u Maslinovom…
Ovo staro dalmatinsko…
Igre, igrice
Candy Crush - Zadar, grad-zadar.net Candy Crush
Candy Crush
Red Nose Rudolph - Zadar, grad-zadar.net Red Nose Rudolph
Red Nose Rudolph
Angry Gran 2 - Zadar, grad-zadar.net Angry Gran 2
Angry Gran 2
Balls Shooting - Zadar, grad-zadar.net Balls Shooting
Balls Shooting
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
11.2014

Austrijski Tauplitz zove hrvatske skijaše

Iako je Austrija najpopularnije odredište za hrvatske skijaše pa ju posječuje polovica od oko 200.000 naših ljubitelja spuštanja niz snježne padine, u toj lijepoj alpskoj zemlji još uvijek ima puno zanimljivih skijališta još nedovoljno poznatih u Hrvatskoj. Među njih svakako spada i Tauplitz.
Austrijski Tauplitz zove hrvatske skijašeTau 061114
 

Iako se nalazi svega 325 kilometara od Zagreba, pa se do njega može stići za manje od četiri sata vožnje, posječuje ga vrlo malo od oko 100.000 skijaša iz Hrvatske, koliko ih prosječno godišnje, po procjenama turističkih stručnjaka, za zimski odmor izabere Austriju. Tako ih, prema rječima Bernharda Michelitscha iz turističkog ureda Tauplitza, samo oko 150 zimi posjeti to skijalište. Razlog za to prije svega je činjenica da nije riječ o razvikanom i među hrvatskim skijašima poznatom skijalištu poput Nassfelda, Obertauerna, Bad Kleinkirchheima i drugih nego o zasad još malo poznatom ali simpatičnom manjem obiteljskom skijalištu na sjeverozapadu nama najbliže austrijske pokrajine Štajerske koje se nalazi u Dachstein masivu.

Osim toga, u Tauplitz se ne stiže hrvatskim skijašima dobro poznatom rutom preko tunela Karavanki na slovensko-austrijskoj granici, kojom na zimski odmor putuje većina Hrvata, nego preko Maribora i Graza (to znači da se izbjegnu uobičajene gužve na ulazu u Sloveniju i tunel Karavanke) i te dalje autocestom prema Linzu. Kod grada Liezena treba sići s autoceste na magistralu prema Schladmingu, a petnaestak kilometara nakon što prođete Liezen, čeka vas uspona brdskom cestom do odredišta.

Međutim, oni koji se odluče zimski odmor provesti na Tauplitzu neće se razočarati. Štoviše, zaključit se da nekada i manja zimovališta mogu ponuditi puno toga zanimljivog i postati pravo otkriće, posebno za obitelji s djecom i manje zahtjevne skijaše. Naime, u Tauplitzu vas neće dočekati velika gužva uobičajena, posebno u tzv. hrvatskom tjednu, u većini poznatijih zimskih odredišta. Tako će te na miru moći učiti ili usavršiti znanje skijanja, uživati u prekrasnom alpskom krajoliku i uživati u čarima tradicionalne austrijske kuhinje. I to sve, što u današnja krizna vremena nije nimalo nebitno, za manje novca nego u nekom razvikanijem zimskom centru kao što je npr. samo tridesetak kilometara udaljeni mondeni Schladming.

Sve, a posebno iskusnije skijaše, ugodno će iznenaditi činjenica da nigdje na skijalištu nema, u drugim skijaškim centrima uobičajenog čekanja u redovima. Ni pred skijaškim žičarama, ni u restoranima, ni na blagajnama, ni u trgovinama i u servisima gdje se posuđuje i popravlja skijaška oprema, što značajno doprinosi osjećaju opuštanja i uživanja što svi očekujemo na odmoru.

Na drugim skijalištima uobičajene gužve ovdje, čak ni vikendom, uglavnom nema čak ni na glavnom parkiralištu kod donje stanice četverosjeda u Tauplitzu. No dobro je znati da se parkirati može i u drugim dijelovima mjesta jer do početne stanice skijaške žičare možete doći i ski-busom. To vrijedi i za drugi pristup iz susjednog mjesta Bad Mitterdorfa odakle prema stazama vozi prije nekoliko godina izgrađena najsuvremenija žičara sa gondolama koja na sat može prevesti čak 2400 skijaša.

Inače, samo skijalište ima 42 kilometra staza razvučenih na tri vrha od kojih je sa 1965 metara najviši Lawinenstein dok se najniži dio skijališta spušta sve do mjesta Tauplitz na 896 metara nadmorske visine. U skladu s obiteljskim imidžem skijališta su i staze. Tako se nudi po 18 kilometara najlakših plavih i malo težih crvenih staza, dok će najbolji skijaši doći na svoje na šest kilometara najtežih staza. Iako su i najviši dijelovi ispod 2000 metara sezona obično traje od početka prosinca do druge polovice travnja što omogućava i sustav za proizvodnju umjetnog snijega. Ali prirodnog snjega obično ima više nego dovoljno u što smo se uvjerili i sami spuštajući se krajem ožujka po dva metra snijega.

Skijaške staze su dobro povezane žičarama. Na prvi pogled podatak o 12 vučnica, 4 sjedežnice i 1 gondoli može zbuniti i navesti na pogrešan zaključak da će se najviše voziti vučnicama. Naime, sve duže voženje odradit će te na sjedežnicama i gondoli dok brojne kratke vučnice služe samo kao veza među stazama te za uspon onih koji tek, na za to prilagođenim terenima, svladavaju skijaške vještine.

Kako su padine Tauplitzalma orjentirane na južnu stranu, za lijepog vremena možete uživati u skijanju na suncu, uz prekrasne kulise Alpa svuda oko vas. Domaćini nude i posebne jutarnje ture koje vam omogućuju da na skijalište dođete prije svih, u miru doručkujete, a onda se po netaknutim stazama spuštate do Tauplitza ili susjednog Bad Mitterndorfa. Za 40-ak eura možete se provozati na najmodernijem stroju za uređivanje staza (tzv. Pistenbullyu) i okušati se u uređivanju staze, naravno uz nadzor profesionalaca.

Jedan od najpoznatijih austrijskih ledenjaka, na kojem se može skijati i ljeti, Dachstein udaljen je samo dvadesetak kilometara, a do poznatog Schladminga treba 40 minuta vožnje. Zato si iskusniji skijaši npr. jednotjedni odmor mogu organizirati i tako da po dva dana skijaju na Tauplitzu, Dachsteinu i Schladmingu, a mogu posjetiti i neko od četiri manja skijališta za koja također vrijedi skijaška karta s Tauplitza. Ako, pak, niste ljubitelj skijanja i bordanja, svejedno možete pronaći nešto za sebe, od planinskih šetnji između brojnih glečerskih jezera, do noćnog sanjkanja i uživanja u termama.

Ali goste u Tauplitz ne privlači samo skijalište. Tu je i jedna od najvećih i najpoznatijih svjetskih skijaških letaonica (omogućavaju letove duže od 150 metara) – Kulm. Na njoj se svake zime organizira natjecanje u skijaškim letovima na kojem 50 najboljih letača na svijetu u četiri dana gleda više od 120.000 posjetitelja, a na njoj će se 2016. održati i svjetsko prvenstvo u letovima na skijama. Dosad najduži let na toj skakaonici je 215,5 metara što nije ni čudo kad se zna da je polazište s kojeg se letači sjure niz letaonicu gotovo 200 metara iznad doskočišta, a samo do sudačkog tornja na pola puta od doskočišta do polazišta treba svladati gotovo 400 stepenica pa nije ni čudo da je s letaonice prekrasan pogled na cijelu dolinu i okolne alpske vrhunce.

Ulaznica za ta spektakularna natjecanja stoje od 20-tak do čak 700 eura. Najskuplje, naravno, plačaju oni koji žele VIP tretman koji predviđa prijevoz helikopterom iz hotela do letaonice te gledanje natjecanja iz posebnog VIP salona u društvu istaknutih političara i biznismena uz prateće gastronomske užitke.

Uživanje u austrijskim specijalitetima očekuje vas i u brojnim restoranima u dolini i na skijalištu. Pritom možete očekivati i zanimljiva iznenađenja. Npr. da vas u najvišem restoranu na skijalištu, na gotovo 2000 metara, dočekaju simpatični konobarica Ivana iz Metkovića i kuhar Josip iz Vrsara pa će te se osječati kao doma. A da i vaše nepce zapamti boravak u tom dijelu Austrije pobrinut će se u restoranu „Zur Steirerhutte“ u Bad Mitterndorfu. Njegov vlasnik Christian Schilcher će vas iznenaditi i neobičnim kombinacijama poput goveđeg tartara posutog jagodama i čokoladom, fileom od visokoplaninskog goveda ili na nekoliko načina priređenom slatkovodnom ribom „saibling“. Sve naravno pračeno vrhunskim vinima.

U Tauplitzu će vas, uz sve ostalo, ugodno jiznenaditi i cijene. Naime, cijeli tjedan hotelskog smještaja s uključenim šestodnevnom kartom za skijaške žičare možete dobiti već za 380 eura, dok vikend u hotelu sa ski-kartom stoji 150 eura. Među skijašima je posebno popularan hotel Schwaiger jer se nalazi pokraj donje stanice skijaške žičare u Tauplitzu. Tko želi proći još jeftinije izabrat će smještaj u nekoj od mjesnih gostionica ili iznajmiti apartman.

U svakom slučaju to je mjesto privlačno baš zato što je još uvijek pošteđeno gužvi i ostalih muka koje donosi masovni turizam, a idealno je za obiteljsko zimovanje ili vikend-skijanje koje nudi puno toga. Zato će se svidjeti i zaljubljenicima u skijanje ali i onima koji žele samo ugodan odmor u lijepom i mirnom okruženju sa kupanjem u toplicama i gastronomskim užicima.

Željko Bukša

Autor: IZHR 4.0www.mojzagreb.info
  • Zadar Tau 061114
  • Zadar Tauplitz 1
  • Zadar Tauplitz 2
  • Zadar Tauplitz 3
Vijest se nalazi u:

 
Zadar Fortumo- napravite svoj sms servis za naplatu usluga putem mobitela
Zadar Oglasime hr - sve reklame na popustima od min 50%
Zadar Kalelarga zadar prije 2. svjetski rat 565x250

 

 

Zadar Deplijan vranic hr zagreb-1
Zadar Deplijan vranic hr zagreb-2
Zadar Deplijan vranic hr zagreb-3
Zadar Deplijan vranic hr zagreb-4
Zadar Deplijan vranic hr zagreb-5
Zadar Deplijan vranic hr zagreb-6
Zadar Deplijan vranic hr zagreb-8
Zadar Deplijan vranic hr zagreb-9
Zadar Deplijan vranic hr zagreb-12
Zadar Deplijan vranic hr zagreb-13
Zadar Deplijan vranic hr zagreb-14
Zadar Deplijan vranic hr zagreb-15
Zadar Deplijan vranic hr zagreb-16
Zadar Deplijan vranic hr zagreb-17
 
Javite nam događanje u Zadarskoj županijiVELJAČA U HNK ZADARPARAPSIHOLOGIJA - PREDAVAČ: DRAGO PLEČKOCARSKI RUSKI BALET - ORAŠAR, balet u 2 činasrijeda, 15. siječnja 2014. u Gradskoj knjižnici ZadarBlagdan sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedraleHOKEJAŠKI DERBI – ZADAR : PODSTRANATIŠINA I GRUDI & CRASSO DE ODIOPIRI REIS - KARTOGRAF SULTANA SULEJMANA VELIČANSTVENOGSUNCE NA POLUOTOKU - REVIJA KAZALIŠTA LUTAKA ZADAR
 
grad-zadar.net preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - grad-zadar.net
 
 
Trebaju li Zadru - “Vrata Zadra” ?
  •   Kakva su i gdje vode ta vrata?
  •   Ni u ludilu.
  •   Ne! Barem ne još 10 godina
  •   Da ali ne kao megalomanski projekt
  •   Svakako! To nam je ulog za budućnost grada
 
 

Zadar › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Gospodarstvo › Austrijski Tauplitz zove hrvatske skijaše